2016-04-05 10:52Pressmeddelande

Presentation av Utanförskapets röster

null

Vad kan blindvisor, arbetslösas sånger och kåklåtar berätta om livet i samhällets utkanter? Den 15 april presenteras Musikverkets forskningsprojekt Utanförskapets röster på Strindbergs Intima Teater i Stockholm.

Forskarna Stefan Bohman, Dan Lundberg och Karin Strand har studerat visor och sånger som sällan räknas in i vistraditionen men som har mycket att berätta om musikens och texternas funktion för olika utsatta grupper vid olika tidpunkter. Tiggarvisor av blinda, vittnesmål om tillvaron som arbetslös och sånger om livet på kåken har stått i fokus. Forskarna har utgått från skillingtryck, inspelningar och intervjuer från mitten av 1800-talet fram till cirka 1970 iSvenskt visarkiv .

Utanförskapets röster presenteras under en heldag med föredrag, panelsamtal och levande musik på Strindbergs Intima Teater i Stockholm den 15 april 2016. För musiken står bland andra Louise Hoffsten och Rickard Krantz. Evenemanget är öppet för alla med fri entré, begränsat antal platser så föranmälan gäller.

Program och anmälan

Mer information

Musikverket, centret för kulturarv och kulturliv inom musik, teater, dans.

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.


Om Musikverket

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.

Kontaktpersoner

Karin Strand
Biträdande chef Svenskt visarkiv
Karin Strand
Emma Emanuelsson
Kommunikatör
Emma Emanuelsson
Dan Lundberg
Avdelningschef Arkiv och bibliotek
Dan Lundberg
Anna Nyander
Forskningsarkivarie
Anna Nyander