2015-03-05 14:48Pressmeddelande

Nu finns Iskras omtalade Jazz i Sverige-album digitalt

Caprice Records fortsätter sin digitala satsning. Nästa släpp blir ISKRAs Jazz i Sverige-album från 1975. Albumet ges ut i nymastrad form med tre tidigare outgivna spår.

Nyligen inledde Caprice Records, som ingår i Musikverket, en satsning på digital utgivning . Denna syftar till att göra en betydande del av sin backkatalogtillgänglig digitalt. I början av februari släpptes tolv album ur serien Jazz i Sverige i digital form. De tolv albumen har tidigare bara funnits på lp.

Nu fortsätter satsningen med 1975 års Jazz i Sverige-band, ISKRA. Albumet ges ut i nymastrad form och innehåller tre tidigare outgivna låtar.

När ISKRA fick den prestigefyllda utmärkelsen Jazz i Sverige 1975 startade en debatt om huruvida musiken verkligen kunde kategoriseras som jazz. Skribenterna Lena Olsson och Bertil Gustavsson konstaterade i tidningen Musikens Makt (nummer 1, 1976) att ISKRAs musik är ”svår att beskriva – en fri, rolig, improviserande musik – också rejäl, enormt skickligt framförd och medveten.”

Musiken är inspelad i ISKRA s repetitionslokal på Södermalm i Stockholm mellan den 19 och 23 februari och den 2 april 1975. Låtarna Tarmstadt och Blodstörtning spelades in live på Fasching i Stockholm, i samband med konserten Ett minne för livet, den 1 juli 1975.

Läs mer på Musikverkets webbplats om albumet och lyssna på musiken .

Musikverket, centret för kulturarv och kulturliv inom musik, teater, dans.

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.


Om Musikverket

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.

Kontaktpersoner

Karin Strand
Biträdande chef Svenskt visarkiv
Karin Strand
Emma Emanuelsson
Kommunikatör
Emma Emanuelsson
Dan Lundberg
Avdelningschef Arkiv och bibliotek
Dan Lundberg
Anna Nyander
Forskningsarkivarie
Anna Nyander