2015-02-02 14:53Pressmeddelande

En svängom med 50-årsfirande folkligt dansarkiv

Den 5 februari fyller Arkivet för folklig dans vid Svenskt visarkiv 50 år. Det firas med en seminariedag full av intressanta föredrag på Stallet i Stockholm.

Arkivet för folklig dans grundades av dansaren och folkbildaren Henry Sjöberg. Det fanns ursprungligen hos Dansmuseet i Stockholm. För drygt tre år sedan kom det till Svenskt visarkiv och nu firar arkivet 50-årsjubileum.

Arkivet innehåller framför allt material om social dans från olika tider, med tonvikt på svensk folklig dans. Här finns film, litteratur och annat arkivmaterial. Arkivet omfattar även visst material om andra dansstilar så som swing och tävlingsdans.

I samband med jubileet anordnas en seminariedag i Visarkivets regi. Den kommer att fokusera på olika frågeställningar kring dansdokumentation och hur man kan använda sig av dansmaterial ur arkiven i dag.

Föreläser gör Anna Nyander, forskningsarkivare vid Visarkivet och danspedagog, Mats Nilsson, etnolog och dansforskare, Owe Ronström, professor i etnologi, Anna Öberg, dansare och koreograf, Ami Dregelid, danslärare bland annat på Dans- och Cirkushögskolan och Linnea Helmersson, etnolog och dansare.

Seminariedagen äger rum den 5 februari på Stallet i Stockholm och är gratis.

Läs mer om seminariedagen på Musikverkets webbplats .

Musikverket, centret för kulturarv och kulturliv inom musik, teater, dans.

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.


Om Musikverket

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.

Kontaktpersoner

Karin Strand
Biträdande chef Svenskt visarkiv
Karin Strand
Emma Emanuelsson
Kommunikatör
Emma Emanuelsson
Dan Lundberg
Avdelningschef Arkiv och bibliotek
Dan Lundberg
Anna Nyander
Forskningsarkivarie
Anna Nyander