2018-10-05 13:23Pressmeddelande

Ahlberg Ek ger Hillevi nytt liv

null

Emma Ahlberg Ek fascinerades av Hillevi Öbergs musikaliska gärning. Nu har hon med ord och ton gett Hillevis musikskatt nytt liv.

I oktober 2015 kom musikern Emma Ahlberg Ek till länsmuseets arkiv i Härnösand, på jakt efter information om en mycket intressant musikpersonlighet – musikern Hillevi Öberg (1897–1979).

Några få kommentarer om Hillevi fanns i samtida press och hon har också omnämnts av folkmusikupptecknaren KP Leffler. Emma Ahlberg Ek ville dock hitta mer och lyckades till slut spåra en son, med stor hjälp av Inger Stenman, antikvarie och musiketnolog vid museet. Ett möte arrangerades och Emma fick en intervju med sonen Rolf Brodin, en pigg 91-åring som genom egna minnen kunde levandegöra sin mors liv och gärning. På så vis skedde ett möte mellan två starka kvinnor i musikens tjänst – en från då och en från nu.

På skivan Hillevi har nu Emma Ahlberg Ek i ord och ton synliggjort Hillevi Öbergs gärning. En av alla dessa enastående kvinnliga folkmusiker, violinister och kapellmästare som ibland bara finns omnämnda med några få ord i arkiven, i ett pressklipp eller i den skrivna musikhistorien.

Emma Ahlberg Ek

Emma Ahlberg Ek kommer från Sundsvall och är uppvuxen med folkmusiken. Hon är med sitt mångfacetterade musikerskap och personliga spelsätt en av de mest intressanta musikerna på dagens folkmusikscen. Utöver sitt eget hjärteprojekt kring Hillevi Öberg, framträder Emma regelbundet i en rad grupper och sammanhang, bland annat med Ahlberg, Ek & Roswall, Ulrika Bodén, Folk All-in Band och Lars Bygdén.

Emma är utbildad inom folkmusik och klassisk violin vid Malungs Folkhögskola, Musiklinjen Kapellsberg och Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Sommaren 2010 blev hon riksspelman på Medelpadslåtar.

Läs mer
Här kan du köpa albumet Hillevi 
Lyssna på Spotify eller köp i iTunes

Musikverket, centret för kulturarv och kulturliv inom musik, teater, dans.

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.


Om Musikverket

I Musikverket ingår Musikplattformen, Musik- och teaterbiblioteket, Svenskt visarkiv, Caprice Records, Elektronmusikstudion EMS och Scenkonstmuseet.

Kontaktpersoner

Karin Strand
Biträdande chef Svenskt visarkiv
Karin Strand
Emma Emanuelsson
Kommunikatör
Emma Emanuelsson
Dan Lundberg
Avdelningschef Arkiv och bibliotek
Dan Lundberg
Anna Nyander
Forskningsarkivarie
Anna Nyander